Välkommen!

Välkommen till vår blogg som kommer att handla om handarbeten av olika slag, främst stickning, virkning och broderi, men den kan också komma att inkludera allt annat pyssel man kan tänka sig. Vi hoppas kunna inspirera dig till nya projekt.

Hildur

Hildur

söndag 28 februari 2010

Pulsvärmare Blonde klara!



Snabbt, ganska enkelt och med fint resultat - så tycker jag om Pulsklubbens pulsvärmare "Blonde" för mars. Jag stickade mina i ett Alpacka silk garn, som jag hade kvar efter ett tidigare sockprojekt. Det gick åt väldigt lite garn. För min del inte ens så mycket som det stod i mönstret. De kanske blev lite stora. Om man har smala armar/handleder, så får man nog se upp lite så att pulsvärmaren inte blir för stor. Beskrivningen anger att man ska sticka 6 omgångar mönster, men jag tror att det kan räcka med 5 för ganska många av er, trots allt så är ju både modell och garn lite elastiskt. Jag använde Alpacka garn precis som beskrivningen angav ska kanske tilläggas. Jag kan dock varmt rekommendera att ni provar detta, och för dig, som kanske inte har stickat så mycket tidigare, så kan jag bara säga att det ser svårare ut än det faktiskt är, så gör ett försök. Lycka till!

lördag 27 februari 2010

Reklamslogans för stickning

Vi satt och spånade lite en dag, Emilia och jag, och kom på att ett helt gäng olika reklamslogans fungerar perfekt i samband med stickning eller virkning! Lyssna bara på följande:

Knitting - because you are worth it! (l'oreal)
Grattis Uppsala garnet till OS-mössan finns nu i din garnbutik! (Dressman)
Knitting - connecting people (Nokia)
Knitting - I'm loving it! (McDonalds)
Virkning- roligt, socialt och utvecklande - tre önskningar i ett! (kinderegg)
Stricken - vorsprung durch technik (Audi)
Stickning - plötsligt händer det (trisslott)
A knit kit - a package full of sunshine (Jucyfruit)
Stickning - för det är fest med stillheten som gäst (Pripps blå)

Man kan hålla på så här i evigheter. Är detta inte en fantastisk hobby så säg?




fredag 26 februari 2010

Det artar sig!


Jag har nu hunnit en bit på min virkade "hexagon-väska". Vet inte riktigt hur jag ska avsluta projektet, men jag funderar mycket på det. Under tiden ska jag virka 7 hexagoner till, så får jag sedan se hur det ser ut då och hur jag ska gå vidare i nästa steg. Det är utmanande att inte veta hur jag ska avsluta projektet, men jag gillar utmaningar, så nu har jag något att klura på.

Konstigt ibland när man tar bilder, så blir inte alls färgerna som de är i verkligheten. Det ser ut som om jag skulle ha en rostbrun färg på några av hexagonerna, men den färgen är en mörk lila ton, som går mer åt det rosa hållet än åt det röda.... Ni får med andra ord använda fantasin lite.

Sock- och Pulsklubb 2010 Mars

Nu ligger marsmönstret för Sock- och Pulsklubben ute på Stickamera.

Pulsvärmarna är efter ett norskt mönster "Blonde". Det är en söt, tunn pulsvärmare med en vacker lite spetsliknande udd. De ska stickas i ett tunt garn typ Alpaca. Jag hade Alpaca Silk garn över efter mina Savianosockor, så jag har redan börjat och det går som tåget. Jättebra mönster, enkelt att följa och fint blir det.

Sockorna är efter ett amerikanskt mönster "Fox faces socks". Även om mönstret är ifrån ett amerikanskt företag, The Wolly West, så har de hämtat inspiration ifrån Estland, vilket jag tyckte lät spännande. De har fantastiskt vackra sjalar på sin hemsida, som är gjorda efter Estländska mönster. Är det kanske någon som vet om man kan få tag på böcker på svenska eller engelska, med mönster på Estländska sjalar? Det fanns böcker på The Wolly Wests hemsida, men de var ganska dyra och så frakt på det... och jag är inte ens säker på att de var på engelska faktiskt. Jag hoppas därför att någon kanske vet om dessa går att få tag på i Sverige. Hur som helst, åter till sockorna, jag har redan garn till dem, så jag tänkte göra ett försök med dem så snart pulsvärmarna är klara.

torsdag 25 februari 2010

Mohairgarner

Denna vecka tänkte vi skriva mer om Mohairgarner!

Mohairgarner kommer från angoragetens ullfiber. Garnet är väldigt lätt och varmt, men fäller ofta. Man brukar ibland tala om Kidmohair och med det avses garn som är gjort från den första klippningen från geten. Detta garn är därmed betydligt mjukare än övrigt mohair.

Angorageten bor på 1000 meters höjd i Nordamerika, Asien, Sydafrika och Turiket . Man klipper getterna två gånger per år, varje gång ger klippningen c:a 1,5 – 2,5 kg ull. Liksom fårull har Mohair värmande och fuktavstötande egenskaper. Dock är slitstyrkan i klass med nylon, d.v.s. betydligt bättre än fårull. Att blanda ullen med fårull ger dock ännu bättre hållbarhet.

Mohairgarn var särskilt populärt på 1980-talet och försvann sedan nästan helt ett tag, men nu är det tillbaka igen!

onsdag 24 februari 2010

Beställt mobilfodral


En av mina vänner blev väldigt sugen på ett mobilfodral när hon sett våra alster här på bloggen. Sagt och gjort, inspirationen sa att rosa och grönturkos skulle vara bra färger. Återigen är garnet Drops Paris och jag har börjat med att virka den gröna delen som ett långtstycke för att sedan kanta med det rosa garnet. Slutligen virkade jag ihop fodralet och gjorde en picot-kant till locket. I lördags besökte jag dessutom Panduro för att köpa tryckknappar, så att mobilen inte åker ut från fodralet. Förhoppningsvis kan nu hennes mobiltelefon förbli repfri! :-)

tisdag 23 februari 2010

OS-mössan!


OS-mössan, den virkade menar jag då, har tydligen blivit en succé i vårt avlånga land skriver både Aftonbladet och UNT. Den "tömmer" garnbutikerna på garner och ändå såg jag ingen på mässan som hade vare sig virkat mössan eller gjorde reklam för garnet - hur tänkte ni nu alla garnbutiker på mässan? Jag känner mig väldigt trendig ;-) som har hunnit göra min egen variant av virkad OS-mössa. Nu är inte direkt kombinationen gult och blått mina färger och det är ju kanske inte något som man ser var man gå omkring i på stan heller, även om de klär vårt OS-landslag fantastiskt väl. Jag valde därför att göra mössan i färger som jag tycker om, nämligen rosa och grått.

Klicka här så får du mönster till OS-mössan

måndag 22 februari 2010

Inköp från Syfestivalen

Som Maria skrev igår, så kom vi alltså till slut iväg till Syfestivalen! Jättemånga fina garner i fina färger och kvaliteter. Bilden ovan visar min garninköp, det ska bli vantar, halsduk, grytlappar och kanske en svart kofta! Det bästa av allt är att man kan köra massa parallella projekt... :-) Jag vill också att ni uppmärksammar att det inte är vare sig något rosa eller turkost garn i blandningen, detta tyder på lite nytänkande från min sida. Favoritgarnet i denna samling är nog det mellanblåa, vilken jättehärlig kulör! Jag kommer att hålla er uppdaterade med mina nya projekt, så håll utkik.

söndag 21 februari 2010

Äntligen Syfestival!

Snön låg flera decimeter hög utanför ytterdörren när jag kikade ut i morse, men solen sken och bussarna verkade gå någorlunda bra, så vi beslöt oss för att göra ett försökt och åka iväg till Älvsjömässan och Syfestivalen. Det gick bra, vi kom både dit och hem igen! Men nu snöar det igen - hur mycket ska man orka med egentligen?

Jag kan bara beklaga alla utställare som lagt ner tid, energi och pengar på en helg på mässan. Det var inte mycket folk där idag och jag kan inte tänka mig att det var mer folk där igår. Bättre lycka nästa gång!

En hel del inköp blev det i alla fall idag. Jag köpte bomullsgarn vitt och syrénlila. Detta kommer att räcka till två toppar till sommaren - perfekt! Jag köpte också mohairegarn som jag ska sticka en kofta av tror jag - eller också blir det en sjal. Dessutom hittade jag lite fint sockgarn, som jag hoppas få användning av i kommande sock- och pulsvärmarprojekt för Sock- och Pulsklubben. Slutligen köpte jag ett sammetsgarn i svart som jag tänkte göra en väska av. Har aldrig provat att sticka i denna typ av garn, så detta ska bli mycket spännande att testa. Som ni förstår så brinner jag nu av iver att få sätta mig ner och ta tag ett av alla mina projekt. Med snön som faller utanför fönstret och kaffekoppen bredvid mig, så kan det väl inte bli bättre än att få sätta sig ner och sticka en stund.

Var rädda om er i vintervädret!

lördag 20 februari 2010

Snö, snö och ännu mera snö

Idag skulle vi till Syfestivalen, vi systrar och så mamma, men tji fick vi! Snö, snö, snö och så ännu mera snö. Nu har vi så galet mycket snö att jag inte vet om man ska skratta eller gråta. Kommer det någonsin bli vår?
Vi har en chans till att hinna gå på mässan och det i morgon, om vädret bara lugnar ner sig lite grann. De säger att det ska bli bättre, så vi får helt enkelt hoppas att de håller vad de lovar. Under tiden sätter jag mig ner i soffan. Tar fram något av mina stick- och virkprojekt och tar det lugnt en stund.

Undra om någon annan kom iväg till mässan eller om det var tomt där...?

fredag 19 februari 2010

Stickad väska färdig



Efter en hel dags målande och spacklande, så förtjänade jag en stund med stickningen igår kväll. Jag passade på att göra färdig min stickade svarta väska. Nu återstår visserligen att fodra den, men jag har för närvarande inget tyg hemma, så det får vänta lite. Väskan fick resår upptill och så avslutade jag med att virka en kant med picoter. Jag satte små pärlor i dessa, för att skapa lite mer glamour! Handtagen kommer från Panduro. När fodret är på plats, så återstår att se hur den fungerar i praktiken. Det är ju en ganska liten, nätt väska, så den passar bättre till den lilla svarta, än i handen när man ska in på ICA och handla.

torsdag 18 februari 2010

Lingarner

Vi fortsätter som tidigare torsdagar att skriva lite om olika garner. Denna vecka tänkte jag berätta lite om lingarn.

Lingarnet tillverkas av linets stjälk. Detta är alltså liksom bomull, ett garn från växtriket. Lingarnet är lätt glänsande, vilket förhöjer slutresultatet av det man gjort. Från början är det ofärgade lingarnet lite brun/beige i färgen, men det bleknar med tiden, om man inte färgar det förstås. Om man jämför med bomull, så är min uppfattning att lin är lite mer stumt att arbeta med än bomull. För att göra plagget lite mjukare och skönare, så blandar man lin med t ex bomull. Då blir garnet mjukare än om garnet är gjort enbart av lin. Ett tips när man stickar med lin lär vara att lägga upp maskorna med dubbelt garn. Jag har lite lingarn liggande som jag ska sticka en kofta av och då ska jag testa detta.

Produkter gjorda i lin är svala och sköna att ha på sig när det är varmt ute. Det är väl inte någon slump att man ofta i film ser män i linnekostym när de befinner sig på den varmare delen av vårt jordklot. Kläder sydda i linnetyg skrynklar lätt, men det är ju liksom så de ska se ut. Om kläder stickade eller virkade i linnegarn också skrynklar lätt - det har jag ingen aning om. För jag äger inget sådant plagg än, men det är säkert någon av er där ute som kan berätta för oss hur det är med den saken.

onsdag 17 februari 2010

Stickad väska


Jag har ett till väskprojekt som jag jobbar med. Denna gång håller jag på att sticka en väska. Jag har använt samma stickmönster, som jag använde på pulsvärmarna Augusta, som jag stickade för någon vecka sedan. Mönstret blir lite likt en fläta, fast det inte är en fläta egentligen. Jag tyckte den strukturen blev så fin. Dessutom testade jag att göra upplägget på väskan på samma sätt som när man gör när man stickar en socka från tån och uppåt, d v s jag gjorde en Magical loop. I botten av väskan kan man inte se att det var där jag började. Jag har sedan stickat den med rundstickor hela vägen. Nu sitter jag och funderar på hur jag ska göra upptill på väskan och vilka handtag jag ska sätta dit. Jag har både ett par bambuhandtag och ett par handtag gjorda av en böjd kraftigare ståltråd. Jag tror båda skulle kunna bli fina till. Det är mest en fråga om att jag måste bestämma mig nu, så att jag kan anpassa avslutningen på väskan efter valt handtag. Mycket att tänka på med andra ord.

tisdag 16 februari 2010

Sjalen är äntligen färdig!



Hej!
Nu har jag äntligen lyckats slutföra mitt sjalprojekt. Livskvalitét är att gå upp ur sängen och slå på tv:n och sedan krypa ner igen med virkning... Detta gjorde jag i söndags morse. För att piffa till sjalen lite extra sydde jag i efterhand fast pärlor med genomskinlig tråd (sådan som man normalt använder när man qviltar lapptäcken). Det går att virka in pärlor också, det kommer jag att pröva nästa gång! Pärlorna har jag tagit från ett gammalt halsband som gått sönder, pärlor är alltid bra att spara, de kan liva upp mycket! Garnet är som jag tidigare berättat Drops Cotton Viscose, även mönstret kommer från Garnstudio, jag har dock valt att halvera storleken. För min användning tycker jag att denna storlek räcker, det gick åt fyra nystan.

måndag 15 februari 2010

Grumpasaurus!

Har ni sett en Grumpasaurus?
Det finns en tjej som har en blogg som heter Kat Knits och hon delar generöst med sig av sitt mönster på en Grumpasaurus - en Sursaurus, skulle vi kanske säga på svenska. Det är en jättesöt stickad dinosaurie, som är lite sur och trumpen. Den är jättesöt. Jag har inte hunnit prova att göra den än, men den ligger högt upp på "att-göra-listan". Ta en titt på hennes blogg och inspireras av hennes kreativitet - det är mitt tips för dagen.

söndag 14 februari 2010

Ett väskprojekt


Ett av mina pågående projekt är att virka en väska. På Ravelry var det en kreativ tjej som hade gjort en dataväska genom att virka ett antal sexkantiga lappar - hexagoner - och sedan sytt ihop dessa till en väska. Hon var ganska generös i sitt färgval och hade många, många olika färger på sin väska, som blev väldigt randig. Jag har beslutat mig för att vara lite mer diskret. Jag har nu i början gjort några färgglada hexagoner, men jag kommer virka ett antal nu som är helt svarta. Jag tänker sedan sy ihop dessa till en väska med lock och sätta på ett kraftigt bomullsband så att jag kan hänga den diagonalt över axeln. Hittills har jag hunnit med så här många rutor. Vartefter projektet framskrider, så kommer jag hålla er uppdaterade. Tror att jag kommer att klä insidan med något tyg, för att ge väskan lite mer stabilitet. Detta har hittills varit ett kul och enkelt projekt. Hoppas det håller i sig även när jag ska sätta ihop väskan.

lördag 13 februari 2010

Om att mötas över stickning...

Igår var mamma, Maria och jag själv ute och åt middag på ett café vid östermalmstorg i Stockholm. Som vanligt blev det en hel del prat om pågående stick- och virkprojekt. Jag hade dessutom lovat att köpa boken "Sticka Mera" åt mamma på internet och kunde nu ge den till henne. När hon började bläddra i boken kom en kvinna fram från bordet intill och utbrast: "Men vad är det där för spännande bok, jag älskar böcker om stickning!" vilket vi förstås berättade. Hennes make konstaterade lite matt: "Herregud, inte tre freaks till..." Jag tror både Maria, mamma och jag själv log åt hennes försvarstal när hon satte sig vid sitt bord: "Men jag kan väl inte rå för att de hade en stickbok..."

Tänk vad ett gemensamt intresse kan förena, annars hade hon sannolikt aldrig kommit fram och så trevligt det var, denna spontana gest!

Knitting - connecting people...

PS Kan för övrigt meddela att det precis som Maria utlovat blev bubbel igår kväll för att fira hennes färdiga sockor... :-)

fredag 12 februari 2010

Saviano är klara!




Så var jag då äntligen klar med mina sockor "Saviano" för februari. Det var mycket jobb, även om socka nummer två gick mycket snabbare att göra än socka nummer ett. Tunna, men varma sockor kommer bli mycket användbara, eftersom de lätt får plats i de flesta kängor/Stövlar eller vad man nu har. Nu återstår att se vilket nästa sockprojekt kommer att bli. Har ett antal lite större projekt att ta tag i nu, en filt, en kofta och två väskor, så jag har lite att göra även framöver. Dessutom är det ju Syfestival nästa helg i Stockholm och då förväntar jag mig att jag kommer att få en massa inspiration till ytterligare projekt. Kort sagt, man behöver verkligen inte ha tråkigt här i livet!

Så nu Emilia ska vi fira detta med att skåla i lite bubbel till kvällen!

torsdag 11 februari 2010

Ullgarner

Så har det blivit dags för del 2 i vår torsdagsserie om garner, idag ska vi berätta mer om ullgarner.

De flesta känner nog till att ullgarner kommer från fårets ull. Men visste du att ullgarn tillverkats i minst 5000 år eller att England var viktigaste producenten av finare ull under sen medeltid?

Vad som påverkar kvaliteten på garn från ull är vilken typ av får det är, föda, väder och vind, sjukdomar, omhändertagandet etc. Det är alltså hela kedjan från uppfödning av fåren till att ullen klipps av och man spinner garnet. Bästa ullen får man från fårets sidor, medan det är sämre kvalitet från ullen från buken och baken eftersom fibrerna slits mer där och är kortare.

Man brukar exempelvis tala om garn av Merinoull som kommer från den särskilda fårrasen Merinofår. Detta garn är mjukt och lent och uppfattas inte som ”stickigt”, som ibland annat ullgarn kan göra. Även garn från Lammull är känt för att vara extra mjuk och lite varmare än andra ullsorter.

Generella egenskaper för alla typer av ullgarn är att de är elastiska och lätta att sticka med. Dessutom är de färdiga ullplaggen varma och vattenavisande. Garnet har även en unik isolerande, termoslik egenskap som gör att faktiskt till och med beduinerna i öknen ofta använder kläder gjorda av ull. För att exempelvis göra ett par sockor eller en väska tätare så kan man med hjälp av friktion få fram ett filtliknande material, metoden kallas just filtning. Att färga ullgarn är också lätt och dessutom så håller färgerna sig mycket bra.

Skötseln av ull är lätt, borsta och vädra ute i den friska luften!

onsdag 10 februari 2010

Nyckelringar som matchar mobilfodralet!


Igår kände jag mig lite kreativ och blev efter mobilfodralet inspirerad att skapa fler saker jag har nytta av varje dag. Ett antal olika nyckelknippor har jag. Med två bilar i familjen och så husnycklarna på det, så blir det lite att hålla reda på, så jag beslöt mig för att göra lite olika typer av nyckelringar.

Först gjorde jag ett nyckelfodral, inspirerat av det som farfar alltid hade. I ett sådant här fodral döljs nycklarna när man inte använder dem. Själva nycklarna sitter fast i ett virkat band som i sin tur sitter fast i en virkad liten påse. När man inte använder nycklarna så drar man upp bandet på påsens ovansida och fäster den med en liten pärlknapp på baksidan. När man ska använda nycklarna så lossar man bara knappen och skakar ut nycklarna ur påsen. Jag tror ni vet precis hur det fungerar själva, men det blev lite krångligt att förklara i ord.

Sedan blev det en nyckelring - bollen - Jag har virkat runt en vanlig "flörtkula". Vet inte ens om det heter flörtkula längre, men det gjorde det i alla fall när jag var liten. Sedan virkade jag ett litet band upp till själva ringen.

Slutligen blev det en nyckelringen till - hjärtat - här har jag virkat ihop två svarta hjärtan och broderat en liten blomma på. Nu råder det ingen tvekan om vilka nyckelknippor som är mina här hemma.


tisdag 9 februari 2010

Mobilfodral!


Inspirerad av min systers kreativitet, tänkte jag att det faktiskt var dags att prova att virka ett mobilfodral själv. Detta blev resultatet. Ett litet fodral med ett hjärta på som dekorerats med några kedjestygn och en knapp gjord av en pärla. Den blev ganska söt tycker jag. Jag använde rester av drops lingarn (det rosa) och ett svart bomullsgarn, som jag inte vet varifrån det kommer och så broderade jag med lite moulinégarn på slutet, för att få hjärtats kant lite jämnare och finare. Tillsammans med mina nya pulsvärmare blir det faktiskt inte så tokigt.

måndag 8 februari 2010

Augusta är klara!


Februarimånads pulsvärmare Augusta är nu klara. Jag stickade dem i ett tretrådigt ullgarn från Garnkorgen - Äppelgrönt. Det var ett ganska strävt, lite hårt garn, så jag vet inte om de kommer bli så himla sköna att ha på sig, men jag får väl prova och se. Mönstret var i alla fall jättefint och jag gjorde en avslutande kant med stolpar, även om det inte stod något om det i mönstret.

söndag 7 februari 2010

Tokshoppat garner


Nu har garnerna kommit som jag ska använda i mina olika sock- och pulsvärmarprojekt! Dessutom så var jag i stan igår och handlade lite garner också. Jag var och surfade runt på Ravelry och de hade så himla många fina väskor där, så då tänkte jag att nu är det dags för mig att sticka eller virka en väska eller kanske göra både det ena och det andra!

Så nu sitter jag mest och skissar på lite olika idéer för hur väskorna ska se ut. Tror att det kommer att bli två stycken innan jag är klar. Den ena lite mer diskret och den andra lite mer vågad, men vi får se. Jag har gott om tid att ändra mig innan jag måste bestämma mig.

Jag fotade garnerna som jag ska använda till sock- och puslvärmarprojekten.

lördag 6 februari 2010

Nytt mobilfodral


Hej på er!


Nu har jag i äntligen blivit klar med ytterligare ett alster! Jag jobbar vidare med mitt mobilfodralskoncept. Även denna gång har jag använt mig av Drops Paris. Blommorna har jag broderat på i efterhand med Moulinegarn. Detta fodral är till mig själv och jag tycker att det passar utmärkt till min rosa mobil :-)

fredag 5 februari 2010

Första socka klar!

Undrens tid är inte förbi. Har precis stickat klart den första sockan i Februarimönstret. Som jag har kämpat! Det måste jag faktiskt säga att jag har. Nu har jag "bara" en socka kvar, så har jag ett komplett par....är så trött att jag inte ens orkar fota den. Resultatet blev inte superbra, men den är ok. Lovar att fota när den andra är klar och då ryker champagnekorken också - det lovar jag!

torsdag 4 februari 2010

Fladdermöss!


Lillebror ville också ha pulsvärmare, men hade lite svårare att bestämma sig för hur dessa skulle se ut, så han funderade och funderade och så kom vi på fladdermöss. Så jag ritade upp e tt mönster för en fladdermus. Jag använde samma grundbeskrivning som för dödskallepulsvärmarna, det är bara själva motivet som är annorlunda och så färgvalet förståss. Det svarta garnet är fortfarande Raggi - raggsocksgarn, men det blå är ett Marks & Kattens -Tuva, färg 1945. Detta är ett garn i 100% ull.

Bomullsgarner

Bomullsgarn är ett garn som tillverkas av bomullsplantans växtfibrer. Plagg som är tillverkade av bomullsgarn är ofta svala och sköna att ha på sig. Dessutom kliar de inte! Bomullsgarn är också ett garn som är skönt att arbeta med. En av nackdelarna med bomullsgarn är dock att det har så kallad låg elasticitet. Det betyder att klädesplagg tillverkade i bomullsgarn riskerar att töja ut sig och ibland tappar formen, så häng inte upp dessa plagg på en galge i garderoben, utan vik dem istället och lägg dem på en hylla.

Om bomullsgarnet är merceriserat så betyder det att bomullsgarnet har behandlats för att göra det mer slitstarkt, öka glansen och öka garnets förmåga att uppta färg, dessutom lär garnet bli mer smutståligt. Med denna behandling får garnet en hårdare karaktär än ett bomullsgarn som inte merceriserats.

Kammat bomullsgarn har gått igenom en kam-maskin som tar bort de kortare fibrerna i bomullen. Bomullsgarn som gått igenom denna process får en högre kvalitet än bomullsgarn som kardats.

Bomullsgarn användes tidigare mest i klädesplagg anpassade för sommaren, men plagg gjorda i bomullsgarn tycker jag gott kan användas året runt. Förutom klädesplagg, så har jag själv gjort både dukar, korgar och väskor av bomullsgarn. Det handlar bara om vilken typ av bomullsgarn man använder vid vilket tillfälle. Om man vill ha mer stadga, så kan man förslagsvis virka eller sticka i dubbelt garn.

onsdag 3 februari 2010

Faktarutor

Vi tänkte vi skulle börja skriva lite "faktarutor" några torsdagar framöver. Vi kommer börja med att samla information och skriva om garner i olika kvaliteter. Andra områden vi kan komma diskutera är t ex olika stick- eller virktekniker. Vad vi ska skriva om efter garnerna, är med andra ord inte helt bestämt, utan vi tar det som det kommer.

Så om du tycker detta låter intressant, så bör du kika in igen på bloggen på torsdagar med start den 4 februari.

tisdag 2 februari 2010

Gratis Stickmönster




Pulsvärmare med "Dödskalle"
Hildurs barnbarn©

Sonen framförde att han också ville ha pulsvärmare, men dock inga rosa eller några med spets (kan inte förstå varför ;-)). Han ville ha ett par med dödskallar på. Så jag satte ihop ett mönster, som jag tänkte dela med er här. Jag har använt raggsocksgarn Raggi, som jag hade restgarn av. Detta skulle jag vilja säga är ett typiskt restgarnsprojekt, för det går inte åt några hela nystan här inte. Du stickar en rektangulär bit, som du sedan syr ihop. Kom gärna med återkoppling om du provar mönstret, för det är egentligen första gången jag försöker göra en beskrivning av det jag gör:

Garn: Raggi Raggsocksgarn, svart och vitt
Stickor: 3,5
20 maskor motsvarar 10 cm
Måtten på pulsvärmaren är ca 17 cm i omkrets och ca 12 cm lång.

Beskrivning:
Lägg upp 35 maskor med svart garn. Följ sedan diagrammet nedan. Varje ruta motsvarar en maska och det som är grått i mönstret stickas med svart garn och det som är vitt, d v s själva dödskallen stickas med vitt garn.
Varv 1-2: Sticka rätstickning med det svarta garnet
Varv 3-29 stickas i slätstickning
Varv 30-31: rätstickning med det svarta garnet
Maska av. Fäst alla trådar och sy ihop pulsvärmaren.

OBS! De två första och de två sista varven i mönstret nedan stickas enbart i rätstickning, övrigt görs i slätstickning. Den vita ramen runt den grå rutan är inte en del av mönstret.




måndag 1 februari 2010

Jag kämpar på

Hej!
Jag fortsätter att kämpa på med sockklubbens februarimönster. Nu har jag snart slutfört hela hälen och då är det bara bendelen kvar. Det har varit riktigt klurigt och tagit ganska lång tid. En normal raggsocka stickar jag på en kväll, men denna första socka i modellen Saviano som vi skulle sticka för februari, har jag svettats med i flera dagar nu. Skam den som ger sig! Snart är jag färdig med den första. Känns nästan som om det skulle vara läge att ta fram champagnen när jag är klar med hela paret.

Idag fick jag också en sändning med garn som jag ska använda till de andra sock- och pulsprojekten som jag har liggande väntande. Ska försöka hinna fota dem senare, så att ni får se vilka fina färger det är på dessa garner.