Välkommen!

Välkommen till vår blogg som kommer att handla om handarbeten av olika slag, främst stickning, virkning och broderi, men den kan också komma att inkludera allt annat pyssel man kan tänka sig. Vi hoppas kunna inspirera dig till nya projekt.

Hildur

Hildur

söndag 18 april 2010

Stickade isländska filtar

Jag läste Elle interiör igår och där fanns en intressant artikel om stickade isländska filtar. Fem designers från Island ville göra något för Islands stickindustri. De gick ihop och bildade Vík Prjónsdóttír, vilket är det namn som de designar under. De gör stickade filtar. Namnet betyder enligt artikeln ungefär Vik Stickningsdotter. Bakom varje filt döljer sig en historia och det kan handla om politik eller uråldriga sagor.

Filten Black or White gjorde de efter att Michael Jackson hade dött. Filten som självklart är i svartvitt mönster visar Jacksons handske och björklöv. Enligt sägnen, som måste vara isländsk för jag har aldrig hört talas om den, så växer det björkar vid himlens port:

De har också gjort en sälfilt, som anknyter till en gammal saga, den berättar en historia om en kvinna som var hälften säl och hälften människa och som hade barn både i havet och på land, men som var tvungen att välja vilken familj hon skulle leva med - vilket val! Jag som tycker det är jobbigt att välja elleverantör och liknande...


Tycker det är ett underbart initiativ de isländska designerna har tagit. De har valt att göra något från en råvara som Island har gått om, nämligen fårull och knyter sedan dessutom an till aktuella händelser och gammal kultur! Undra just om vi har något liknande initiativ i Sverige. Det enda som dyker upp i min skalle är Grupp 8 och det känns liksom inte lika kul...

1 kommentar:

  1. Läs och titta på min mormors stickningar. 100% isländskt handarbete i traditionella mönster.

    http://islandstickat.blogspot.com

    SvaraRadera