Välkommen!

Välkommen till vår blogg som kommer att handla om handarbeten av olika slag, främst stickning, virkning och broderi, men den kan också komma att inkludera allt annat pyssel man kan tänka sig. Vi hoppas kunna inspirera dig till nya projekt.

Hildur

Hildur

fredag 12 augusti 2011

Förgarn

Förgarn är garn som är i stadiet precis innan det är spunnet/tvinnat. Det är långa tunna ullsträngar som är som en lång lång tråd, men eftersom det inte är spunnet, så är det heller inte så hållbart. Men det man stickar i förgarn blir vad jag förstår väldigt mjukt. Jag ska sticka med en tråd förgarn och en tråd entrådigt ullgarn, så att garnet inte går av när jag väl börjar använda det, för det vore ju lite trist! Man bör tydligen tänka på det om man vill göra ett mönster med lite större stickor/maskor. Så här säger Ullcentrum om förgarn:

Förgarn är när ullen är kardad med inte spunnen. Den kan användas till stickning eller filtning. Man kan sticka den ihop med ett en-trådigt eller två-trådigt garn, det blir ett mjukt plagg som man också kan tvätta och då få ett filtat resultat med intressanta nyanser.

Det låter ju så spännande att man bara måste prova - eller hur!


1 kommentar:

  1. Vad roligt att få en förklaring på förgarn! Andra kanske vet sånt men inte jag. Måste ju bli riktigt mjukt och skönt. Men naturligtvis inte lika hållbart om det inte är spunnet.

    SvaraRadera