Välkommen!

Välkommen till vår blogg som kommer att handla om handarbeten av olika slag, främst stickning, virkning och broderi, men den kan också komma att inkludera allt annat pyssel man kan tänka sig. Vi hoppas kunna inspirera dig till nya projekt.

Hildur

Hildur

torsdag 8 april 2010

Viskosgarner

Cellulosa-xantogenat, eller som vi säger viskos, är ett syntetgarn, men eftersom viskos görs av cellulosa, så räknas det som en naturprodukt. Viskos är alltså ett syntetgarn från växtriket. Cellulosan kommer ju som ni redan vet från trä. Viskos blandas ofta med bomull, ull, lin eller andra konstfibrer. Viskosgarnet ger plagg som är mjuka och sköna att bära samtidigt som det är ett material som är skönt att arbeta med. Viskosmaterialet är ofta blankt och glansigt och lär även kallas för konstsilke.

När jag surfade runt lite för att se vilken typ av viskosgarner som finns på marknaden, så hittade jag t ex garner spunna av fibrerna från barken på bananplantan. Jag rotade runt lite i min garnkorg, men hittade inga garner av just viskos, men jag har ju och har haft en del klädesplagg i viskos genom åren och de har verkligen varit behagliga att ha på sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar