Välkommen!

Välkommen till vår blogg som kommer att handla om handarbeten av olika slag, främst stickning, virkning och broderi, men den kan också komma att inkludera allt annat pyssel man kan tänka sig. Vi hoppas kunna inspirera dig till nya projekt.

Hildur

Hildur

tisdag 3 april 2012

En garnboll

Som en del av kursmomentet i förra veckan på HV-skolan, så kunde man göra en garnboll. Garnbollar har väl många gjort på lekis, dagis, i skolan eller hemma, men jag har aldrig gjort en sådan här! Denna gång fick jag lära mig att göra en garnboll på ett helt nytt sätt.


Det är viktigt att man har ullgarn, akryl fungerar inte för det är inte ett levande material. Man börjar som när man gör en vanlig garnboll, med två runda pappskivor och ett hål i mitten. Sedan vevar man garn, runt, runt i evigheter, tills det bara inte går att få igenom nålen någon mer gång. Sedan klipper man runt och binder en tråd hårt runt mitten (mellan pappskivorna). Man tar bort pappskrivorna och jämnar till bollen lite. Sedan börjar det nya momentet. Ta ett durkslagg och sätt över en kastrull med kokande vatten. Nu ska du ånga bollen, så att den blir fuktig och fibrerna reser sig, borsta den och klippa den. Du ska klippa riktigt mycket. Tror säkert jag klippte bort ett par cm garn runt om. Man upprepar momenten ånga, borsta, klippa och så småningom har man en alldeles tät och fin garnboll. Och det bästa av allt är att det är riktigt roligt också. Sonen blev mäkta imponerad av resultatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar