Välkommen!

Välkommen till vår blogg som kommer att handla om handarbeten av olika slag, främst stickning, virkning och broderi, men den kan också komma att inkludera allt annat pyssel man kan tänka sig. Vi hoppas kunna inspirera dig till nya projekt.

Hildur

Hildur

torsdag 25 mars 2010

Silkesgarner

Nu mina vänner pratar vi om ett exklusivt garn. Silkesgarnet kommer ju i likhet med silkestyg ifrån silkeslarven. Larverna bildar silkestråden när de ska förpuppas, genom att de spinner in sig i silkestråden. Tyvärr mina vänner, så tar man tydligen död på den lilla larven för att komma åt silkesgarnet.

Det förnämsta silket kommer från Mullbärsfjärilen (larven). Vilken kvalitet man får på silket beror på vilken sorts larv som producerat det, hur silket har framställts samt hur det sedan har bearbetats. Silkesgarnet är tunt och vackert och de plagg jag har sett som är gjorda av silkesgarn är väldigt skira. Tyvärr är inte silkesgarnet vidare praktiskt. Det är stumt och tappar lätt formen, men det har den positiva egenskapen att det svalkar när det är varmt och värmer när det är kallt och det är vackert, väldigt vackert. Kanske får jag ett infall och provar lite silkesgarn någon dag också. Jag ägde en gång en blus i silke och den var ljuvlig, så varför inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar